9.5 uit 1634 reviews
9.5 uit 1634 reviews
27 / 04 / 2022
Nadieh geeft advies: 3 rugzak tips voor meerdaagse wandeltochten

Heerlijk je rugzak op en iedere dag wandelen naar je volgende bestemming. Of je nu richting Santiago de Compostella loopt, een paar etappes van het Pieterpad wandelt of een huttentocht in de bergen maakt, als je het één keer hebt ervaren ben je verslaafd. De tijd hebben om te genieten van de natuur om je heen, het gelukzalige gevoel dat wandelen geeft, alleen een rugzak bij je met op dat moment je enige bezittingen en en ga zo maar door... Een meerdaagse wandeltocht is ondanks de inspanning ontzettend ontspannend. 

Of het deze zomer een wandeltocht wordt in Nederland of toch weer Europa, is nog enigszins onzeker. Maar ben je van plan om te gaan? Nadieh heeft 3 rugzak adviezen op een rijtje gezet zodat jij optimaal van je wandeling kunt genieten.

1. Pasvorm van je rugzak

Rugzakken zijn in verschillende vormen en maten. De reden hiervan is dat iedere lichaamsvorm anders is. Vaak wordt gedacht dat het afhankelijk van je gehele lengte is. Dit is niet waar, de lengte van je rug is veel belangrijker. Zo kan een kleiner iemand een grotere rugzak nodig hebben omdat hij of zij een groter bovenlichaam heeft.  Daarnaast zijn er dames en heren rugzakken omdat dames een korter bovenlijf en minder brede schouders hebben.

Een rugzak kun je het beste uitzoeken door verschillende rugzakken te passen met gewicht. Een rugzak voor een meerdaagse tocht moet goed op je heupen steunen en niet op je schouders. Je heupen kunnen veel meer gewicht dragen dan je schouders. De meeste rugzakken zijn te verstellen en kunnen zo nog beter worden afgesteld op jou. Sluit een rugzak goed bij je aan? Dan geniet je veel meer van je wandeltocht en word je als het ware één met je rugzak. Zo mis ik mijn rugzak altijd nadat ik deze een aantal dagen heb opgehad. Je houding verbetert ook doordat een rugzak het fijnste draagt wanneer je op de juiste manier rechtop staat, zo corrigeer je tijdens het wandelen onbewust je houding. 

2. Grootte van je rugzak

Als iets als moeilijk wordt ervaren dan is het kiezen van het aantal liters inhoud van een rugzak. Voor een meerdaagse wandeltocht kom je uit op een rugzak tussen de 30 en 50 liter. Deze categorie rugzakken is gemaakt voor meerdaagse wandeltochten. Kleiner is in deze bijna nooit beter, dit heeft te maken met de pasvorm. Een kleinere rugzak heeft een kleiner rugpand en draag je dus eerder op je schouders en niet op je heupen. Daarbij kun je beter iets meer plek hebben omdat een meerdaagse wandeltocht vaak tot meerdere en langere meerdaagse wandeltochten leidt (die verslaving waar ik het over had).

De kunst is om een rugzak niet te vol te duwen en lichte sneldrogende spullen mee te nemen. Voor de meeste meerdaagse wandeltochten raad ik een rugzak rond de 34 tot 42 liter aan, afhankelijk van je toekomst wensen en welke pasvorm er bij je lichaam past. Ga je naar Santiago de Compostella? Ben je langer dan 3 weken onderweg? Neem dan een iets grotere rugzak richting de 45 tot 50 liter.

Rugzakken worden in verschillende groottes gemaakt afhankelijk van de fabrikant, heb je een precies aantal liters in je hoofd dan wordt de zoektocht een stuk moeilijker. 

Hoe dan ook kies altijd voor pasvorm boven grootte. Beter inpakken leer je vanzelf! 

3. Oefenen

Wil je maximaal kunnen genieten tijdens je wandeltocht? Ga oefenen! Hoe meer kilometers je in je benen hebt hoe beter je wandelconditie is. Heb je genoeg kilometers in je benen? Ga dan oefenen met gewicht in je rugzak. Stop je rugzak vol met kleding die je op dat moment niet gebruikt zoals winterkleding. Begin met een totaal gewicht van ongeveer 4 tot 5 kilo en bouw dit op. Alleen al door het water wat je meeneemt zit je al snel op dit gewicht. Zo wen je aan het lopen met een rugzak, train je en heb je gegarandeerd meer plezier tijdens je meerdaagse wandeltocht. 

Ook leer je tijdens het wandelen met je rugzak hoe je deze afstelt naar hoe jij je op dat moment voelt. De heupband en alle verschillende schouderbandjes zitten er om iedere keer weer verschillend af te stellen. Een nacht slecht geslapen? Dan stel je je rugzak op dat moment zo af dat deze meer op je heupen rust en minder op je schouders. Benieuwd hoe? Vraag ernaar in onze winkel!

Maar het allerbelangrijkste GENIET!! Voordat je het weet is je wandeltocht voorbij! 

Hulp of advies nodig bij het afstellen van je rugzak? Kom je er maar niet uit welke grootte je nodig hebt? Kom langs in onze winkel wij helpen je graag! 

 

 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »