26 / 04 / 2017
Arjan Bakermans over Aosta, Gran Paradiso en Valpelline

Een mooi vakantiedoel in de Italiaanse Alpen: Bivacco Chentre Bionaz of Valpelline.

Arjen Bakermans

De regio Aosta is een autonome regio binnen Italië en wordt omringd door de hoogste bergen van Europa zoals Mont Blanc, Monte Rosa, Matterhorn en Gd Combin. In het Val d'Aosta bevindt zich ook de hoogste berg van Italië die volledig op Italiaans grondgebied staat (dus niet op een grens zoals de Mt Blanc). Dit is de Gran Paradiso (4061m) in het gelijknamige Nationale Park Gran Paradiso. Het Valpelline is een noordelijk gelegen dal in het Val d'Aosta.

Dit park ligt met diverse diepe dalen ten zuiden van de Romeinse stad Aosta. Val di Cogne, Valsavarenche, Val di Rhèmes en deels ook nog het Valgrisenche. Nog een beetje meer naar het westen net vóór de Mt Blanc ligt nog een dal bij La Thuile met één belangrijke hut (rifugio Defeyes) en top (Testa del Rutor). Deze hut is te bereiken via een tamelijk pittige maar
mooie wandeling (als je heen en terug wil op één dag). Het nationale park is met name bekend om zijn steenbokken/ gemzen en bloemenrijkdom.

Arjen Bakermans

Als je centraal in het hele gebied wil zitten om meerdere kanten op te kunnen dan kun je het beste in het hoofddal verblijven. Bij Sarre zijn een paar goede campings maar ik kan jullie een goed B&B-adres aanbevelen van een bevriende berggids In het plaatsje Fénis. Heerlijk adres en zeer vriendelijke mensen. Ik ben er kind aan huis. Zij heten Maurice en Marilia Gaillard.
Hun adres: Fraz. Baraveyes 36, 11020 Fénis (Ao) chezgaillard.bb@libero.it  Men spreekt in het hele Val d'Aosta naast Italiaans ook goed Frans.

Als je toch in het Valpelline zou willen zitten zijn er 3 mogelijkheden. Low budget maar zeker niet slecht: 'La Batise' in Bionaz (soort Nivonhuis waar je mogelijk met meerderen op één kamer slaapt). Maar de mooiste als je niet lowbudget hoeft, zijn die van mijn kennissen daar: twee onlangs prachtig gerestaureerde huizen:
- 'Maison d'Antan' van de familie Barailler in Bionaz,
www.valdaostabedandbreakfast.it
- 'Alpe Rebelle' van Ilenia en Daniele Pieiller. Iets voorbij en boven Bionaz
www.alperebelle.com

Het Gran Paradiso

Cogne is wel het meest toeristische. Een veel bezochte hut vanuit het hoogstgelegen dorpje in dit dal Valnontey is Rif Sella (2580m). Een rustigere wandeling vanuit hetzelfde punt met prachtig uitzicht op de gletsjers van de Gran Praradiso kun je maken naar de Casolari Herbetet (parkwachtershuisje, geen slaapplaats of horeca!). In deze omgeving zitten vaak steenbokken, met name iets boven de casolari richting Bivacco Leonessa.

Daarnaast ligt het Valsavarenche waar diverse hutten te belopen zijn. Op het eindpunt van de weg kom je in 'Pont' waar op bijna 2000 m hoogte een camping ligt op een schitterende plek. Prachtig startpunt voor diverse wandelingen en beklimmingen. Oa naar Rif Vittorio Emanuel. In de zomer een drukke wandeling maar de moeite! Uitzicht op enkele spectaculaire toppen. Een hele stille wandeling vanuit dit punt is die naar 2 hutten die in de hoogvlakte van Nivolet liggen: Rif Chivasso en Rif Savoia, gelegen aan enkel bergmeren. Je hebt dan ook uitzicht op de kam van de Gran Paradiso. Ook kun je er voor kiezen een tamelijk vlakke wandeling te maken vanaf de parkeerplaats in Pont langs de beek naar het einde van het dal. Uiteindelijk kom je bij de gletsjertong uit waar je onder het ijs kunt kijken. Hele stille omgeving om te wandelen hier. Als laatste kun je even vóór je het einde van het dal bereikt ook je auto parkeren en de beek oversteken voor een wandeling naar de tweede grote hut in dit dal: Rifugio Chabod. Deze ligt direct aan de noordwest wand van de Gran Paradiso. Mooie tocht met prachtig eindpunt. Deze hutten zijn hotel/restaurant achtige voorzieningen waar je in de zomer het beste vooraf telefonisch kunt reserveren voor een slaapplaats maar als dagtocht heen en terug goed te belopen.

In het volgende dal (Val di Rhèmes) vind je een liefelijker landschap. Een belangrijke hut hier: Rifugio Benevolo (2285m) die onlangs volledig is gerenoveerd en uitgebreid. Korte en lichte wandeling. Je kunt tevens van het ene naar het andere dal via deze hutten maar dat zijn zware overgangen en niet altijd makkelijk te vinden! Er loopt een berde onverharde weg naar de hut (gemaakt sinds enkele jaren voor bevoorrading) maar je kunt telkens kiezen voor het oude, kleine en avontuurlijke spoor dat langs enkele watervallen loopt.

In het Valgrisenche ligt nog een hut Rif Bezzi. Een stille wandeling.

Bivacco Valpelline

Mijn bivakhut ligt niet in het park maar in een dal noordelijk van Aosta: het Valpelline dat evenwijdig loopt met de zwitserse grens. Het is het eerste dal dat je tegenkomt als je de Grote St Bernardpas over bent en in Italië aankomt. Valpelline (tevens de naam van de hoofdplaats in het dal) is van oudsher een weinig toeristisch, boeren dalletje. Er zijn twee campings in het dal te weten in Valpelline zelf (camping Grand Combin) en een hogerop in het dal in Bionaz bij een meertje (camping Lac Lexert). Die in Valpelline is aangenamer vanwege de temperatuur, aardigere campingbaas, zwembad en winkeltjes. Bovenste camping is wel rustiger en meer in de natuur maar het kan er koud zijn....

Het dal splitst zich bij Valpelline in tweeën: Val Ollomont en Valpelline. In Ollomont kun je twee bivacco's bewandelen (Savoie en Regondi). Met name Regondi is zeer de moeite waard vanwege het uitzcht op de Grand Combin (4330m). Het begin in het bos is wel erg steil. Er ligt nog een hoog en wat moeilijker bereikbare Rifugio Amiante (Chiarella) op bijna 3000m. Voor jonge
gasten best op en neer te doen maar zou eerder een nachtje overblijven daar, al is het alleen maar voor het uitzicht!

In het Valpelline liggen 3 grotere Rifugio's en een kleine Rifugio. Daarnaast diverse bivacco's.
Een makkelijke en vlakke wandeling voert vanaf de stuwdam helemaal achterin het dal langs het meer naar Rif Prarayer. Een leukere tocht kun je vanaf dit punt maken naar Lac Long en Lac Mort. Heen en terug kun je via een andere weg als je een beetje kaart kunt lezen. Mooie stille wandeling.

Wil je een keer een stevige tocht met spektakel doen... ga dan naar Rif Nacamuli. Start vanaf dezelfde parkeerplaats. Even reserveren, overnachten en volgende dag evt nog een klein uitstapje richting CH grens en weer naar het dal terug. Er komt een stukje via ferrata in de tocht met trapjes en kabels maar niets moeilijks! Erg leuke tocht ook met kids. Een andere leuke grote hut is Rif Crète Sèche vanaf Ruz (even boven Bionaz). De uitbater is ook eigenaar van 'Alpe Rebelle' en zeer aardige mensen.
Lichte tocht naar boven, volg het kleine paadje ipv de steenweg die tot halverwege loopt. Je kunt in de vroege ochtend (als je zou overnachten) een mooie tocht maken naar of richting CH grens (colle Crete Seche). Wel wat lastiger loopterrein! De hoogvlakte vóór de col is ook al mooi om te gaan bekijken.

En dan natuurlijk mijn eigen bivacco Chentre Bionaz of Valpelline zoals de werknaam luidde.
Te vertrekken vanaf La Ferera iets voorbij Bionaz. Stevige wandeling maar als je boven blijft slapen heb je alle tijd. Op en neer goed te doen als je in conditie bent. Alle waterflessen vullen bij de beekjes bij Pra de Dieu of net iets verder achter het colletje na Pra de Dieu. Hele mooie wandeling!


Schitterend uitzicht vanaf het bivak waar je 's avonds op het bankje voor de hut de zon kunt zien ondergaan. Keuken is ingericht exclusief brander! Zelfverzorging, deur is altijd open, kost niets, bedden en dekens aanwezig maar neem wel een eenvoudige lakenzak mee. Zie verder de info op de site: www.bivacco-valpelline.nl

Reacties

Deze zomer in Valpelline gewandeld en het bivac Chentre Bionaz bezocht: prachtige wandeling! Door een natuurgebied met onwaarschijnlijk mooie bloemen op de "Pra de Dieu" een topper, en het bivac ligt ook erg mooi
Annet - 06 / 08 / 2019 @ 00:15
Geweldige beschrijvingen hr Bakermans waarvoor mijn dank ! Wij gaan dit jaar voor de eerste keer naar dit wandelgebied en zijn heel erg benieuwd.
Jos van Laer - 12 / 04 / 2019 @ 22:35
Fantastische blog, prachtige streek. Bedankt voor de supernuttige info!
Sylvie - 11 / 04 / 2018 @ 08:12

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »