9.5 uit 1634 reviews
Winkelwagen0 items
Geen producten gevonden
9.5 uit 1634 reviews
18 / 04 / 2018
Bang voor teken? Neem voorzorgsmaatregelen.

Het is voorjaar en het wordt weer heerlijk warm, de bomen staan in bloei... ideaal wandelweer.
Maar deze temperatuur betekent ook dat de teken weer actiever worden. Ben jij bang voor teken? Neem voorzorgsmaatregelen!

Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. De helft van de tekenbeten wordt opgelopen in het bos.

Tekenradar

De website tekenradar.nl brengt in kaart waar tekenbeten worden geregistreerd en waar mensen het vaakst de ziekte van Lyme oplopen. Als je gebeten bent door een teek kun je dat op deze website melden. Ook vind je hier meer informatie over teken en de ziekte van Lyme.

Tekenbeet

Als je gebeten wordt door een besmette teek, kun je nare ziektes oplopen zoals de ziekte van Lyme, wat natuurlijk niet goed is… Je kunt er langdurige klachten aan overhouden, zoals vermoeidheid en concentratiestoornissen. Het aantal patiënten met de ziekte van Lyme blijft toenemen, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Maar betekent dit dat je niet meer de natuur in kunt gaan? Natuurlijk niet, maar het is wel zaak om goed op te letten als je gaat wandelen of op een andere manier van de natuur gaat genieten.
Je kunt goede voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op een tekenbeet te verkleinen. We willen immers niet binnen blijven zitten met dit mooie weer.

Teken zitten vooral in hoog gras, op bosbessenstruiken, varens of tussen dode bladeren. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren en mensen. Teken vallen niet uit bomen!
Vermijd in een tekenrijke omgeving contact met lage planten en struiken zodat teken niet op jouw lichaam over kunnen stappen. Controleer jezelf of je kind/partner altijd op tekenbeten als je erop uit bent geweest.

Neem voorzorgsmaatregelen

Je kunt jezelf ook extra beschermen tegen tekenbeten, we geven je wat tips.
Deze tips bieden geen garantie dat je geen tekenbeet oploopt maar zal de kans op een tekenbeet zeker verkleinen.

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in uw sokken (het hoeft niet perse warm te zijn als je een lange broek en lange mouwen draagt… er is voldoende luchtige wandelkleding te krijgen).
  • Op lichte kleding zijn teken beter te zien. Als je regelmatig je kleding inspecteert gedurende het verblijf in het bos of de natuur kun je teken al verwijderen voordat ze op je lichaam bereiken.
  • Impregneer je kleding met het insectenwerend middel Permetrine.
  • Spuit uw kleding in met een insectenwerend middel dat DEET (diethyltoluamide) bevat met een minimum concentratie van 30% en smeer de onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat. DEET zit verwerkt in diverse antimug-middelen, maar de stof werkt ook afstotend op teken. DEET blijft ongeveer 6 uur actief.

     
  • Controleer je huid en kleding altijd goed als je in de natuur bent geweest. Een teek heeft de voorkeur voor bepaalde plaatsen op het lichaam, zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van uw ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.

Toch een tekenbeet opgelopen?

Heb je ondanks bovenstaande maatregelen toch een tekenbeet opgelopen? Verwijder dan de teek zo snel mogelijk (hoe langer de teek in jouw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt). Hiervoor kun je het beste een tekenverwijderaar of tekentang gebruiken waarbij je de kop van de teek goed vast kunt pakken.
Probeer er dus aan te denken dat je een tekentang meeneemt als je de natuur in gaat.

In onderstaand filmpje kun je zien hoe je een teek kunt verwijderen met een tekentang.

Bron: Tekenradar

Reacties

Wandelaar: in de lies gebeten. Die beesten kruipen omhoog. Heb bedekkende kleding. <br />
Bij een lange wandeltocht moet je als vrouw weleens piesen. Je trekt je dan terug in het struikgewas. En ja, daar liggen de teken op je wachten.
Ko muller - 19 / 05 / 2019 @ 15:06

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    10% korting op Meindl wandelschoenen, gebruik de kortingscode MEINDL10 Verbergen