9.5 uit 1634 reviews
Winkelwagen0 items
Geen producten gevonden
9.5 uit 1634 reviews
12 / 01 / 2021
Bergschoenen, mid of lage wandelschoenen?

Welke wandelschoenen passen bij jou? 

Wandelaars die van oorsprong op bergschoenen in de bergen lopen, gebruiken deze wat zwaardere schoenen vaak nog voor alle wandelingen, ook op het vlakke, gewoon omdat ze het gewend zijn.

Wandelaars die vanuit het hardlopen zijn gaan wandelen gebruiken bij voorkeur lichtere mid- en lagere wandelschoenen.

Steun

Het grootste verschil tussen hoge en lage wandelschoenen is de steun.
Hoge bergschoenen geven veel steun en voorkomen omslaan op zwaarder terrein, maar beperken de voorwaartse beweging van het scheenbeen op vlak terrein.
Lage wandelschoenen bieden weinig steun bij zijwaartse beweging op zwaar terrein, maar op vlak terrein geven lage schoenen daarentegen veel bewegingsruimte.

Hoog of laag bij maatkeuze

Bij de aanschaf van wandelschoenen is het belangrijk de schoenen zó ruim te kiezen zodat er geen knelpunten ontstaan wanneer de voeten wat dikker worden tijdens het wandelen.
Bij hogere wandelschoenen zorgt de fixatie rond de enkel ervoor dat de hak dan niet loskomt van de voet.
Bij ruimere lage wandelschoenen wil de hielfixatie nog wel eens problemen opleveren. Een losse hak geeft beweging en dat verhoogt weer de kans op blaren. Kleiner kopen veroorzaakt weer problemen bij teennagels.
Dus kritisch opletten bij passen.

Voor- en nadeel

Lage wandelschoenen zijn lichter van gewicht maar geven minder ondersteuning. Ook zijn lage schoenen minder warm in de zomer, maar zorgen wel vaak voor natte sokken bij lopen door nat gras of modder. Bij het passen in de winkel is het bij lage schoenen belangrijk goed op te letten of de rand van de schoen niet tegen de enkelknobbel of achillespees duwt.

Hogere wandelschoenen zijn weliswaar wat zwaarder, maar geven daar tegenover meer ondersteuning op ruwere ondergrond. Dat voorkomt het verzwikken van de enkels. De tred-zekerheid wordt daarmee verhoogd en maakt het wandelen minder vermoeiend, dus plezieriger.
Bij natte ondergrond en bedauwde begroeiing zijn de wat hogere modellen beter waterdicht.

De wat zwaardere hogere wandelschoenen hebben een beduidend langere levensduur en zijn gedurende die tijd ook wat vormvaster. Bovendien hebben de zwaardere modellen een stabielere zool waardoor oneffenheden in de ondergrond niet worden gevoeld.

Combinatie hoog en laag

De ideale combinatie voor de ervaren wandelaars zijn lichtere lage wandelschoenen voor lichte wandelingen op effen terrein en hogere, stevigere wandelschoenen voor de nattere, zwaardere tochten.

Maar het allerbelangrijkste is de persoonlijke voorkeur. Kijk maar eens goed rond tijdens een drukbezochte wandeling en je ziet de diverse gedragen wandelschoenen. Vraag wandelaars ook maar eens naar hun mening.

En altijd beide keuzes uitproberen bij het passen, vaak is de keuze dan verrassend.

Veel wandelplezier! Ton Notermans 

Reacties

Ook al heb ik jarenlange wandelervaring en menige schoenen versleten, toch is een nieuwe aanschaf telkens weer een uitdaging. De keuzemogelijkheden worden telkens uitgebreid, wat het voor mij toch wel moeilijk maakt.<br />
Na veel lezen, kijken en vergelijken heeft deze blog mij echt geholpen om een keuze te maken. Eentje waarvan ik zeker geen spijt van zou krijgen.
Thera Meertens - 04 / 01 / 2021 @ 09:09

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »