9.5 uit 1634 reviews
9.5 uit 1634 reviews
16 / 02 / 2021
Hoe koop je wandelschoenen?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van wandelschoenen? Enkele tips van Ton.

  1. Neem de tijd om goed te passen, de goede keuze maak je niet in een kwartiertje.
  2. Wandelschoenen moeten passen, dus niet te groot en niet te klein zijn. Dat betekent dat ze bij de voorvoet niet mogen knellen (te klein) en de hak aan de hiel niet los mag  komen (te groot).
  3. Gebruik voor je keuze altijd de oude schoenen als basis. Wanneer die oude schoenen goed zijn bevallen zullen soortgelijke nieuwe schoenen waarschijnlijk ook goed bevallen. Neem de oude wandelschoenen dan ook altijd mee naar de winkel. Dat is ook belangrijk voor de maat keuze. Of noteer de maat die in de schoenen staat, liefst de UK maat. Én, neem altijd eventuele steunzolen mee om te passen!
  4. Ga altijd primair uit van de pasvorm en daarna pas van het uiterlijk en de kleur. Het zijn functionele schoenen en geen modeschoenen. Is er echter van de favoriete pasvorm keuze in kleur, kies dan de mooiste, want dan heb je van de passende schoenen meer plezier.

Maatkeuze wandelschoenen

Tussen maten in onze wandelschoenen en modeschoenen elders zit meestal verschil. Verbaas je niet wanneer in een passende wandelschoen de maat-aanduiding 1 à 2 maten groter staat. Wandelschoenen hoef je niet in te lopen, echter je moet natuurlijk wel aan nieuwe schoenen wennen.

Overweeg de keuze laag of halfhoge wandelschoenen

Halfhoog of mid wandelschoen beschermt beter tegen nat gras, steentjes en omzwikken van de enkels. Halfhoge schoenen zijn qua terrein ook breder inzetbaar. Lage schoenen zijn meestal lichter en minder warm in de zomer. Geschikt voor vlakke ondergrond en ook voor gebruik alledag. Een lage wandelschoen wordt ook vaak gekozen voor erbij, om af te wisselen

Keuze Gore-tex of leer gevoerde wandelschoenen

Bij de moderne lichtgewicht wandelschoenen (AB) is het leer dunner dan bij de klassieke bergschoenen. Dat betekent dat het water sneller door het leer trekt en dus natte voeten veroorzaakt. Wij adviseren dan ook altijd om wandelschoenen (AB) met een waterdichte en ademende Gore-tex voering aan te schaffen. Inspuiten maakt water-afstotend maar niet waterdicht! Bij bergschoenen (B) is het leer dikker en houdt dan ook het vocht langer buiten. 

De meeste schoenen die bij ons gekocht worden zijn wandelschoenen (AB). Deze zijn geschikt voor ondergrond zoals asfalt, veldweg en bospad op vlak terrein en heuvelachtig gebied. Voor meerdaagse, zwaardere tochten in de bergen zijn echter zwaardere schoenen nodig die meer grip en stabiliteit geven en slijtvaster zijn. Dat zijn de B, BC of C schoenen.

Wanneer heb je de juiste wandelschoen?

De juiste wandelschoenen passen meteen wanneer je je voet er in steekt en je kunt er in de winkel meteen goed op lopen. Komen de teennagels bij het uitproberen van ons bergparcours niet vóór tegen de neus is de maat ook goed. Voor de zekerheid draag je de wandelschoenen daarna nog enkele uurtjes thuis, bìnnen, als ultieme test. Bevallen ze dan niet of je twijfelt nòg, kom dan terug naar de winkel.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »