9.5 uit 1634 reviews
Winkelwagen0 items
Geen producten gevonden
9.5 uit 1634 reviews
22 / 05 / 2019
De bergen in met Joep: Huttentochten

De bergen in met Joep: Huttentochten

Joep werkt in onze winkel in Roermond. Als jong broekie maakte hij al huttentochten met zijn ouders. Joep maakt zijn huttentochten meestal in het Aosta dal, in Noord-West Italië. Wat Joep zo aanspreekt aan huttentochten is het berglandschap en het huttenleven en de rust boven in de bergen.

Wanneer heb jij je eerste huttentocht gemaakt?

De eerste tocht die ik maakte was samen met mijn vader en moeder. Later met mijn vader en mijn buurman. Meestal maak ik deze tochten in de herfstperiode, de hutten zijn dan al dicht en er is dan enkel toegang tot het winterbivak. De laatste tocht die ik gemaakt heb was in nationaal park Gran Paradiso in Italië.

Welke afstand leg je gemiddeld per dag af?

De wandeling naar de hut overbrugt gemiddeld een goeie 1000 hoogtemeters. De tochten naar deze hut duren rond de 2,5 tot 3 uur (ik denk ongeveer 11 a 12 km). De tweede dag ga je naar de top. Dat duurt het een stuk langer. Je maakt zo’n 2000 hoogtemeters, aangezien je van de hut naar de top en van de top weer terug naar het dal loopt. Door het ruigere terrein richting de top ben je die dag ongeveer 8 à 9 uur onderweg.

Waar slaap je zoal?

In een bivak slaap je met z’n allen in dezelfde ruimte, vaak voorzien van stapelbedden. In een rifugio (bemande hut), kun je in een grote slaapzaal slapen of in een kleinere kamer. Zelf slaap ik meestal in een bivak, dat in de herfst vaak verlaten is waardoor je er als enige bent.

Wat is voor jou de mooiste herinnering?

Voor mij blijft het een mooie ervaring om aan te komen bij Bivacco Valpelline. Deze bivak locatie is gerealiseerd door mijn buurman, met wie ik vaker tochten maak. Hier ben ik echt begonnen met de bergsport en dus is het altijd speciaal om bij Bivacco Valpelline aan te komen en te zijn.

Wat is onmisbaar tijdens zo’n huttentocht?

Goede bergschoenen, slaapzaklakenzak, hoofdlampje en wandelstokken.

Welke schoenen draag je het liefst?

Een schoen van categorie B/C, zoals de Meindl Island MFS Active. Het terrein op weg naar de top is ruig en een stevige schoen waar stijgijzers of sneeuwrackets onder passen is dan erg prettig. 

Heb je een favoriete rugzak?

Voor twee- of meerdaagse tochten is een rugzak van ongeveer 55 - 65 liter mijn favoriet. 

Er past genoeg in om meerdere dagen mee op pad te gaan en is compact genoeg om een top te kunnen bereiken. Zo heb ik mijn laatste tocht de Deuter Aircontact Lite 50 +10 mee gehad. Het was een fijne rugzak. Lekker compact maar biedt toch voldoende ruimte. 

Heb je nog tips voor mooie tochten?

De tochten die ik heb gemaakt vertrekken vanuit het Valpelline dal, vlak bij het dorpje Bionaz. Een andere wandeling vertrekt vanuit Valsavaranche. 

De wandelingen zijn duidelijk  gemarkeerd en de paden naar de hut zijn goed begaanbaar. Ook voor gezinnen met (jonge) kinderen.

Reacties

Mooi verhaal Joep. En heel leuk te lezen hoe jouw liefde voor de bergen zich heeft ontwikkeld. Je bent je goed bewust van het belang van een goede uitrusting maar ook van een goede planning, gevaren en risico's. Die ervaring kun je nu mooi bij Ton gebruiken om anderen op een goede manier op pad te sturen. Succes, Buur.
arjen bakermans - 31 / 05 / 2019 @ 22:55

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    10% korting op Meindl wandelschoenen, gebruik de kortingscode MEINDL10 Verbergen