9.5 uit 1634 reviews
Winkelwagen0 items
Geen producten gevonden
9.5 uit 1634 reviews
16 / 07 / 2019
Natuurbeleving met Bas

Natuurbeleving met Bas

Outdoor is een begrip dat in steeds meer zaken naar voren komt. Sommigen vinden het een populair begrip maar voor Bas is het echt 'a way of life'.

Bas werkt al een tijd bij Ton Notermans en hij ziet het woord outdoor het liefst als natuurbeleving.

Volgens Bas is iedereen in staat om natuur te beleven, maar volgens hem zijn velen van ons vergeten hoe dit moet. Voor Bas staat natuurbeleving gelijk aan de mogelijkheid om te verwonderen, want zoals hij het zelf zegt: 'de natuur bevat zoveel gave, mooie en verwonderlijke fenomenen, dat ik elke keer als ik buiten ben weer een nieuw avontuur beleef'.

Lees hier het interview met Bas!

Wat is voor jou de ultieme natuurervaring?

Dat is het opgaan in de omgeving en het teruggaan naar de eigenschappen en toepassen van technieken die onze voorouders gebruikten om hun plek in de natuur te handhaven. Met name het zoeken, interpreteren en trailen van diersporen is voor mij tijdverdrijf nummer één.

Vanwaar je interesse in de natuur?

Toen ik een jaar of 5-6 oud was, is de interesse voor dieren al aangewakkerd en ik was dan ook altijd bezig met het kijken naar dieren. Onlangs heb ik een jaaropleiding afgerond, die volledig gericht was op het zoeken naar, vinden van en interpreteren van diersporen.
Om echt goed in contact te komen met de omgeving waar ik ga speuren, breng ik ook regelmatig nachten door in deze gebieden. Zo leer je ze nog beter kennen en eerlijk is eerlijk, er gaat niets boven het wakker worden van de eerste goudgele stralen, die langzaam je tarp of tent opwarmen na een frisse nacht.

Wat neem je zoal mee als je op pad gaat?

Onmisbare spullen voor mij, dat zijn toch mijn Fjällräven rugzakkenDeze rugzakken zijn, zoals ik ze graag noem, hufterproof door de G1000 stof waarvan ze zijn gemaakt.
Naast een goede rugzak is schoeisel ook een pleziermaker of doder. Zorg voor schoenen die passen bij het  terrein dat je gaat beleven.
Verder heb ik altijd een multitool bij me, ofwel van Leatherman of Victorinox.
Wat ook handig is om mee te nemen tijdens een wandeling door de natuur, is een zitmatje. Zo krijg je geen natte billen en trekt de kou niet in je kont als je even wil zitten.

Wat is je mooiste herinnering?

Dat is toch wel de ontmoeting met een prachtige lichte damhertman, net over de grens in Duitsland. Het was een druilerige middag in november. In de heerlijk verse modder voor mij op het pad, stond een scherpe prent van een damhert. Het was van dusdanige afmetingen dat het hier waarschijnlijk om een mannetje ging. Na even speuren was het moment, daar kwam hij, rustig stappend, door het hoge gras. Hij liep in mijn richting zonder te weten dat ik er was. Wat een prachtig beest, wat een moment!

Welke grote fout heb je ooit gemaakt?

Dat is het afraffelen van handelingen. Ik ben met vrienden een keer heel basic gaan overnachten en we wilden snel snel, in het donker, onze shelter maken. Op het eerste gezicht zag hij er goed uit ondanks dat hij ietwat aan de kleine kant was. Maar er was geen enkele slaapzak droog gebleven tijdens onze overnachting! Het had niet heel hard geregend, maar wel net hard genoeg om, rillend van de kou, wakker te worden in een zieknatte slaapzak.

Wat maakt natuurbeleving zo leuk?

Het allerleukste is het om samen met andere de natuur te beleven en om er lol aan te beleven. Zorg dat je goed gezelschap hebt. Voor mij is het beste gezelschap iemand met passie voor de natuur of mijn trouwste vriend, Duitse herder Bear!

De meeneemlijst van Bas voor zijn outdoor overnachting:

- een goede rugzak
- tarp + hangmat of lichtgewicht 1-2 persoons tent
- slaapspullen: selfinflatable matje, slaapzak, touw
- kookgerei: brander + gas, pannetje + beker
- multitool of zakmes
- zitmatje
- topografische kaart + kompas
- drybag met eten
- water
- set extra kleren
- stevige schoenen
- verrekijker
- camera
- sporengids
- Gids Eetbare planten
- notitieboekje + potlood

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    10% korting op Meindl wandelschoenen, gebruik de kortingscode MEINDL10 Verbergen