9.5 uit 1634 reviews
Winkelwagen0 items
Geen producten gevonden
9.5 uit 1634 reviews
22 / 12 / 2020
Wandelschoenen: waardeer het, repareer het!

Dat zolen van wandel- en bergschoenen slijten dat weet de wandelaar wel, maar dat de zolen ook slijten wanneer ze niet worden gebruikt verbaast veel mensen.

De zolen bestaan uit drie lagen: de brandzool aan de binnenkant, de slijtlaag aan de onderkant en daar tussenin de dempingslaag. 

En die zachte dempingslagen zorgen na enkele jaren vaak voor een nare verrassing: de zolen laten los!

Hydrolyse

Dit verschijnsel heet hydrolyse, scheiding van materialen door inwerking van vocht. Dit komt hoofdzakelijk  voor bij schoenen die weinig gebruikt worden, of lange tijd niet meer gebruikt zijn. Dat is ook logisch want bij wandelaars die de schoenen intensief gebruiken slijten de complete schoenen meestal al voordat het hydrolyse proces begint.

De dempingslagen zijn gemaakt van PU schuim en kunnen verweren vanaf ongeveer 5 jaar. Het bovenwerk van de schoenen en de slijtlagen van de zolen zijn dan vaak nog intact, maar in de tussenlagen vallen gaten en uiteindelijk valt de hele zool onder de schoenen uit. Dit is absoluut niet opnieuw te lijmen.

Dit is een beetje vergelijkbaar met de banden van fietsen, auto's en caravans, die kunnen na jaren stil staan, ook niet meer veilig worden gebruikt.

Maar net zoals een fiets, auto en caravan niet worden gesloopt wanneer de banden poreus zijn, hoeven ook wandelschoenen niet weggegooid te worden wanneer hydrolyse wordt geconstateerd.

Er kan prima een nieuwe zool onder, echter wel mèt nieuwe dempingslagen. Dit lijkt kostbaar (+- € 95.-) maar de schoenen zijn dan ook weer jaren te gebruiken.

Nieuwe hakken

Voor de véél-wandelaars, zoals de meeste leden van een wandelvereniging, slijten echter de hakken van de schoenen als eerste. Die hoeven niet compleet te worden verzoold, maar van een passend paar nieuwe profiel-hakken worden voorzien.

Nieuwe hakken bij oude schoenen is af te raden, omdat de tussenlagen waar de hakken op worden gelijmd dan vaak aan het verweren zijn, en daar hecht de lijm niet op. Dan is complete verzoling aan te raden.

Paul den Ouden

Wij laten alle reparaties uitvoeren door Paul den Ouden in Veenendaal. Dit gespecialiseerde bedrijf heeft alle originele soorten zolen van alle merken voorradig zodat na reparatie de schoenen weer als nieuw zijn. Daarbij is het ook belangrijk dat de binnenkant van de schoenen niet veranderen. Paul den Ouden gebruikt alleen de originele leesten om de schoenen op te zetten bij montage van de zolen.

Kijk zeker eens op de website: www.deschoenmaker.nl daar is veel nuttige informatie over reparatie te vinden.

Om verzendkosten voor onze klanten te besparen bieden wij in onze winkel in Roermond de mogelijkheid om één keer per week berg- en wandelschoenen naar Paul den Ouden op te sturen. Op dinsdag versturen wij de schoenen en plusminus 14 dagen later zijn ze dan vakkundig gerepareerd weer terug in de winkel.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
← Keer terug naar de backoffice    Onze winkel is permanent gesloten. Iedereen bedankt voor de mooie jaren!! Verbergen