9.5 uit 1634 reviews
Winkelwagen0 items
Geen producten gevonden
9.5 uit 1634 reviews
30 / 07 / 2020
Wandel en bergschoenen onderhouden

Verzorgen van je wandel of bergschoenen moet!

Waarom? De bovenbouw van wandelschoenen is gemaakt van leer. Alle leer is onderhevig aan slijtage. Om die slijtage te vertragen is het belangrijk het leer te beschermen èn te voeden.

Water maakt leer nat en nat leer droogt weer. Door het drogen wordt leer stug en breekbaar.
Om te voorkomen dat leer erg nat wordt, kan het worden ingespoten met een impregneermiddel. Het vocht van nat gras en regen parelt dan grotendeels af. Bovendien dringt geen vuil naar binnen. Dit kan bij voorbeeld met spuitbussen van Lowa en Collonil. Je spuit als het ware een beschermingslaagje over het leer heen.

Door langdurig door nat gras en in de regen te lopen, dringt het vocht uiteindelijk toch in het leer. De Gore-Tex voering houdt dan het vocht tegen zodat het niet de sok en voet kan bereiken. Dus: impregneren maakt waterafstotend - Gore-tex voering zorgt voor waterdichtheid.

Hoe vaak moet je je wandelschoenen inspuiten?

Wanneer waterdruppels meteen in het leer trekken is het tijd om in te spuiten. Dit kun je ook doen wanneer je al een tijdje niet hebt ingespoten of wanneer je een natte tocht of meerdaagse tocht gaat lopen. Regelmatig inspuiten kan nooit kwaad.
Een droge schoen geeft meer comfort en ademt ook beter.

Voeden van je wandelschoenen

Leer wordt ruw, net als je huid, na vaak nat en weer droog te zijn geweest. Het buitenleer voelt dan aan als schuurpapier. Dan wordt het tijd om het leer van je wandelschoenen te voeden met een creme of wax.
Wanneer het leer niet wordt gevoed, krijgt het leer al snel droogte-scheurtjes en slijt dan ontzettend snel. Droogte-scheurtjes vallen daarom ook nooit onder garantie, ze zijn gemakkelijk te voorkomen. Achteraf inwrijven met wax heeft echter geen zin.

Hoe waxen?

Natte schoenen eerst afwassen met lauw water en rustig laten drogen, vuil van droge schoenen eerst flink afborstelen. Vlekken kunnen ook met speciale Collonil Cleaner worden verwijderd. Zijn je schoenen droog en schoon dan eerst de veters er uit halen en de hele buitenkant van de schoen goed inwrijven met schoenenwax. Ook goed in de naden en overgangen van leer naar de zool. Dit kan met een doek of een borstel. Het beste kan dit gebeuren in een warme ruimte. De wax trekt dan goed in het leer. Nawrijven hoeft niet. Mag wel. Gaat dan meer glanzen.
Alle wandelschoenen, met leer of Gore-tex gevoerd, moeten worden gevoed met wax. Gore-tex blijft dan toch zijn functies behouden. Wanneer de wax goed is ingetrokken kan de schoen nog worden ingespoten met impregneermiddel voor extra bescherming.

Waarom wax en geen leervet?

Leervet maakt het leer te zacht zodat er weinig overblijft van de steun die de wandelschoen moet bieden. Bovendien ademt het leer niet meer wanneer er vet op wordt gesmeerd.

Zool onderhoud

De zolen kun je helaas niet onderhouden of verzorgen voor een langere levensduur. De slijtage wordt door loopgedrag en loopduur bepaald.
Wel is het belangrijk om op tijd de zolen-slijtage op te merken, omdat je dan bij sommige wandelschoenen nog nieuwe zolen cq hakken kunt krijgen. Komt de slijtage te ver in de demping is verzolen niet meer mogelijk. Wel kan de rubberen stootrand bij bergschoenen ook met wax worden ingewreven, dit voorkomt dan dat de rubber uitdroogt na verloop van tijd.
Lees ook het blog van Ton: Wandelschoenen: waardeer het, repareer het!

Tot slot, mooi verzorgde wandelschoenen geven je weer een stimulans tot een flinke wandeltocht.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »