26 / 07 / 2018
Wandelschoenen en bergschoenen onderhouden

Verzorgen moet! Waarom?

De bovenbouw van schoenen is gemaakt van leer. Alle leer is onderhevig aan slijtage.
Om die slijtage te vertragen is het belangrijk het leer te beschermen én te voeden.
Zeker nu in dit jaargetijde met de herfst- en winterwandelingen door nat gras en modder.

Beschermen

Water maakt leer nat en nat leer droogt weer. Door het drogen wordt leer stug en breekbaar.
Om te voorkomen dat leer erg nat wordt, kan het leer worden ingespoten met een impregneermiddel. Het vocht van nat gras en regen parelt dan grotendeels af. Bovendien dringt geen vuil binnen.
Dit kan bijvoorbeeld met spuitbussen van Lowa, Grangers, Collonil. Je spuit als het ware een beschermingslaagje over het leer heen.
Door langdurig door nat gras en in de regen te lopen, dringt het vocht uiteindelijk toch in het leer. De Gore-tex voering houdt dan het vocht tegen zodat het niet de sok en voet kan bereiken.
Dus: impregneren maakt waterafstotend  -  gore-tex-voering zorgt voor  waterdichtheid.

Hoe vaak inspuiten?

Wanneer waterdruppels meteen in het leer trekken is het tijd om in te spuiten.
Dit kun je ook doen wanneer je al een tijdje niet hebt ingespoten of wanneer je een natte tocht of meerdaagse tocht gaat lopen. Regelmatig inspuiten kan nooit kwaad.

Een droge schoen geeft meer comfort en ademt ook beter.

Voeden

Leer wordt, net als je huid ruw, na vaak nat en weer droog te zijn geweest. Het buitenleer voelt dan aan als schuurpapier. Dan wordt het tijd om het leer van de schoenen te voeden met een crème of wax.
Wanneer het leer niet wordt gevoed, krijgt het leer al snel droogte-scheurtjes en slijt dan ontzettend snel. Droogte-scheurtjes vallen daarom ook nooit onder garantie, ze zijn gemakkelijk te voorkomen.
Achteraf inwrijven met wax heeft echter geen zin.

Hoe waxen?

Natte schoenen eerst afwassen met lauw water en rustig laten drogen; vuil van droge schoenen eerst flink afborstelen. Vlekken kunnen ook met speciale Collonil Cleaner worden verwijderd.
Zijn de schoenen droog en schoon dan eerst de veters eruit halen en de hele buitenkant van de schoen goed inwrijven met schoenenwax. Ook goed in de naden en overgangen van leer met zool. Dit kan het beste met een borstel. 
Het beste kan dit gebeuren in een warme ruimte. De wax trekt dan goed in het leer. Nawrijven hoeft niet. Mag wel. Gaat dan meer glanzen.

Alle schoenen, met leer of gore-tex gevoerd, moeten worden gevoed met wax. Gore-tex blijft dan toch zijn functies behouden.

Wanneer de wax goed is ingetrokken kan de schoen nog worden ingespoten met impregneermiddel voor extra bescherming.

Waarom wax en geen leervet?

Leervet maakt het leer te zacht en te soepel zodat er weinig overblijft van de steun die de schoen moet bieden. Bovendien ademt het leer niet meer wanneer er vet op wordt gesmeerd.

De opmerking: "Ik onderhoud mijn schoenen goed, want ik spuit ze regelmatig in" is dus maar voor de helft waar. De schoenen worden dan alleen beschermd, maar niet gevoed! 

Bovenstaand klinkt allemaal logisch, maar waarom zijn er dan nog zo veel mensen die hun schoenen slecht onderhouden?
Deels is dat onwetendheid, maar ook heel veel mensen willen hun schoenen niet waxen omdat de schoenen dan donkerder van kleur worden en ze dit niet mooi vinden. Dus dan accepteren ze dat ze minder lang mee gaan. (lees verderop onder kopje "Impregneren en voeden in één")
Het hangt er gewoon van af waar je je prioriteiten legt.
Ook spuiten veel mensen de schoenen de eerste keer goed in met impregneermiddel, maar later, wanneer het eigenlijk méér nodig is, niet meer. Men denkt er ook niet altijd aan.
In principe is de schoen vanuit de fabriek al goed geprepareerd op gebruik en hoeft dan voor eerste gebruik niet perse geimpregneerd te worden.

Onderhoud binnenzijde

Ton: "Ik ben geen voorstander van het te vaak reinigen met water van de binnenzijde van de schoenen.
Alleen bij extreme vervuiling door modder en vuil water spoel ik de schoenen met gewoon kraanwater van binnen weer schoon. Wel haal ik dan eerst het binnen zooltje eruit. Dat haal ik er trouwens na elke wandeling of hele dag dragen eruit. Zo kan de schoen lekker luchten. Het zooltje kun je wel vaker afspoelen in een sopje of vervangen. Kranten erin proppen doe ik nooit, want als je het een paar dagen vergeet wordt het aardig muf in de schoenen, luchten is beter."

Impregneren en voeden in één

Collonil Leather en Tex lotion

Gelukkig is er een oplossing voor de wandelaars die hun wandel-schoenen wel goed willen verzorgen, maar geen gewaxte look willen geven.
Collonil heeft een lotion die men voor deze schoenen kunt gebruiken.
Voorbeelden van nubuck-suède wandelschoenen zijn de Lowa Renegade, Hanwag Banks, Meindl Ihio.
Deze nubuck-suède schoenen veranderen sterk van uiterlijk wanneer je ze met wax voedt.
Met Collonil Leather & Tex lotion is de verandering minimaal.
Collonil Leather & Tex lotion is gemakkelijk op het leer te spuiten en in te borstelen.
Na het opdrogen is er bijna geen verkleuring. Eventueel kan het nubuck dan nog met een messing borsteltje worden opgeruwd om de vleug weer terug te krijgen. Suède kan met rubber borsteltje in originele look worden teruggebracht.

Zool onderhoud

De zolen kun je helaas niet onderhouden of verzorgen voor een langere levensduur. De slijtage wordt door loopgedrag en de loopduur bepaald.
Wel is het belangrijk om op tijd de hakken-slijtage op te merken, omdat dan de schoenen nog nieuwe hakken kunnen krijgen. Komt de slijtage te ver in de demping is verhakken niet meer mogelijk.

Wel kan de rubberen stootrand bij bergschoenen ook met wax worden ingewreven, dit voorkomt dan dat de rubber uitdroogt na verloop van tijd.

Tot slot, mooi verzorgde wandelschoenen geven je weer een stimulans tot een flinke wandeltocht.

Dus: verzorgen is:

1. schoonmaken

2. waxen

3. impregneren!

Reacties

Voor mijn wandelschoenen heb ik Granger's leather conditioner en Collonil Carbon wax welke van die twee kan ik beste gebruiken of is een combinatie van de twee ook goed.
Herman - 29 / 05 / 2018 @ 12:40

Laat een reactie achter

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »